Nostradamus

Nostradamus

Nostradamus var en fransk fysiker, der levede i 1503 – 1566. Han var dybt interesseret i astrologien og er mest kendt for sine profetier om verdenshændelser.

Nostradamus, der egentligt hed Michele de Nostradame, var født i Provence i Frankrig. Som kun 15 årig kom han på universitet i Avignon, hvor han skulle tage sin studentereksamen. Han kun at være i Avignon i et år, da universitet blev nødt til at lukke ned. Sydfrankrig var voldsomt plaget af pesten, og det var helt almindeligt, at man lukkede hele byer af for at beskytte borgerne mod pesten, der ofte kostede mere end 50% af de ramte livet.

I stedet for at tage hjem og arbejde, besluttede Nostradamus sig for at blive i det sydfranske, hvor han studerede planter og urter og lærte om, hvordan de kunne bruges som medicin. Han gik så langt som at arbejde som apoteker, som var et arbejde, der blev set ned på i de universitetskredse, han ellers kom i. At være apoteker var et håndværk og var ikke fint nok.

Nostradamus fortsatte med at arbejde som apoteker og udviklede rose-pillen, der skulle hjælpe mod pesten. Senere har man fundet ud af, at rose-pillens urter ikke har kunnet kurere meget, men i stedet véd man, at Nostradamus vejledte de pestramte bydele, så affald blev fjernet, og rotterne dermed forsvandt ud af byerne, og rent drikkevand blev en prioritet.

Nostradamus’ profetier

I 1550 ændrede Nostradamus fokus og blev mere og mere optaget af astronomi og astrologi. Han læste stjernerne og kunne se ting i horoskoper, som ingen andre så.  Han besluttede sig for at skrive en årlig almanak, og de indeholdte alle forudsigelser for det kommende år.

Han blev hurtigt meget kendt for sine profetier, selvom de fik en blandet modtagelse. Nogle mente, han var djævelen selv og at legen med det okkulte var farlig, mens andre var optagede af profetierne, som syntes rigtige nok. Nostradamus baserede sine profetier på horoskoper og antagelser af, hvordan planeternes position ville være i mange år ude i fremtiden.

Der gik ikke lang tid, før de velhavende fra nær og fjern begyndte at kontakte ham, for at få lagt horoskoper og få profetier om deres fremtid.

Nostradamus
Nostradamus’ fødested i Sydfrankrig

Inden længe var det franske kongehus vilde med ham, og Cathrine de Medici, hustru til Kong Henry den 2. af Frankrig, fik ham udnævnt til rådgiver og senere i 1556 blev han livlæge for hendes søn Kong Charles den 9. Nostradamus døde kort tid efter.

Bogen The Profecies er et værk fyldt med profetier baseret på astrologi. Det siges at Nostradamus har spået om Hitlers komme og 2. Verdenskrig, om præsident Kennedys død, om lady Dianas død osv. Hans profetier er skrevet i vers form, hver af fire linjer. De er kryptiske og han blandede latin og græsk og forskellige symboler, for at gøre profetierne svære at tolke, af frygt for at den meget stærke katolske kirke ville opfatte det som magi og brænde ham på bålet.

Sjovt nok var Nostradamus selv dårlig til at lægge fødselshoroskoper, og hvis man ville have at Nostradamus skulle spå om fremtiden, så skulle du selv have dit horoskop med, som han bagefter kunne aflæse.